Auteur: Chantal Linders


Gamified leren kan de zorg transformeren

Om chronische ziektes te bestrijden én te voorkomen, moet de gezondheidszorg transformeren. Landelijk maar ook internationaal. Europa telt nu al 60 miljoen Diabetes Type 2 patiënten en dit aantal neemt toe. Willen we dit op lange termijn oplossen, dan moeten we van ‘leefstijlverandering naar gedragsverandering’. Zorginnovaties en technologie zijn nodig voor deze transformatie. Greenhabit levert een bijdrage door mensen op positieve wijze te ondersteunen bij het veranderen van hun gedrag.

Preventie binnen en buiten de zorg

We geloven met z’n allen nog steeds dat we een gezonder leven bereiken door bijvoorbeeld veel groente te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen. Dat is natuurlijk ook zo. Maar dan ben je er nog niet. Ziektes ontstaan ook door hoe we ons voelen, door te veel zorgen of door eenzaamheid.

Hoewel bewustwording over belang en winst van preventie toeneemt, is dit in de huidige zorg vooral curatief. We doen het nog steeds op dezelfde manier als jaren terug. Een holistische aanpak is onvermijdelijk, zeker gezien het feit dat de belangrijkste oorzaken zijn te herleiden tot stress, eenzaamheid en armoede. Kijk naar ouderenzorg, het gebrek aan sociale inclusie is daar enorm. De zorg zou net zo makkelijk digitale interventies aan moeten kunnen bieden als een reguliere behandeling.

Buiten de zorg kunnen werkgevers een grote rol hebben op het gebied van preventie. Omstandigheden als werkdruk, persoonlijk leiderschap, werkomgeving en een verstoorde werk-privé balans, zijn van grote invloed op de gezondheid van medewerkers. Hier ligt ook een stukje verantwoordelijkheid van de werkgever. Digitale opleidingen aanbieden om uitval te voorkomen zou een eerste goede stap zijn.

Gezonde keuzes dankzij nudging

De magie van het leven zit in de kracht van keuzes maken. Ik heb ontdekt dat je zelf de regie kunt nemen over je gezondheid door keuzes te maken die goed voor je zijn. Het is mijn levensmissie om dat over te brengen naar de rest van de wereld via de allernieuwste technologie. Met de Greenhabit App leer je je eigen mindset te veranderen en keuzes te maken die je geluk bepalen. Wat je omstandigheden ook zijn. Dat heet ook wel ’nudging’: mensen omstandigheden bieden waardoor ze betere keuzes kunnen maken.

Veerkracht en zelfregie

Kijk je naar het huidige aanbod, dan is het vooral gericht op de drie leefstijl domeinen van voeding, bewegen en ontspannen. Jammer genoeg gaat het niet over de essentie van ons bestaan of over het gevoel van zingeving. Vier jaar geleden deed ik al onderzoek naar interventies die onze veerkracht en zelfregie konden vergroten. Het was er niet en daarom ontwikkelde ik een holistisch zelfreflectiemodel, Greenhabit. Hiermee zijn we de eerste in Nederland die gedragsverandering technologie inzetten om gezond en gelukkig ouder te worden.

Van Gezondheid is een verantwoordelijkheid van de arts naar Gezondheid is een verantwoordelijkheid van jezelf”

Persoonlijke drijfveren vormen de basis

Greenhabit is geen vervanging van revalidatie maar ondersteunt revalidatie en de kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk dat zorgverleners Greenhabit in een vroege fase van een chronische ziekte in kunnen zetten en na de curatieve behandeling.

Greenhabit is bedoeld voor mensen die zich ervan bewust zijn dat ze iets willen veranderen in het belang van hun gezondheid, maar niet weten hoe. De behandelprogramma´s van drie maanden zijn inzetbaar voor preventie maar ook voor behandeling van chronische ziektes.

Met de Greenhabit opleiding leer je vooral te leven vanuit je persoonlijke drijfveren, bij te dragen aan de wereld en relaties te onderhouden en te verdiepen. Want eerlijk gezegd, eenzaamheid is toch een lastig bespreekbaar probleem.

Ze vroeg: “Kan ik dat wel?”

Greenhabit is geschikt voor laag- en hoogopgeleide mensen en in 4 talen beschikbaar. Met TNO gaan we bekijken of we de App nog geschikter kunnen maken voor de lage SES groep. Want iedereen moet mee kunnen doen!

De mooiste ervaring was vorig jaar toen een 81 jarige vrouw vroeg om deel te nemen. Ze zei: “Kan ik het wel? Ik heb geen buddy, voel me eenzaam sinds mijn man is overleden.” Mijn antwoord was: “Als u kunt omgaan met een mobiele telefoon, dan lukt het zeker!” Ze sloot zich aan bij een groepje van de Zorgboogextra en ze had de tijd van haar leven. Op een gegeven moment kreeg ze een TIA en moest onverhoopt naar het ziekenhuis. Ze kreeg veel steun en bloemen van de groep uit de App en sloot daarna weer aan. Zo zie je maar weer hoe belangrijk ondersteuning vanuit de omgeving is.

Gamified leren

Het innovatieve aspect van Greenhabit is het dagelijks reflecteren op de keuzes die je maakt, op alle domeinen die je gezondheid positief beïnvloeden. Hierdoor ontstaat er bewustwording in gedrag en de positieve effecten ervan. Zo slijten er langzaam gezonde gewoontes in. Er zijn diverse wetenschappelijke modellen en interventietechnieken gebruikt voor deze gedragsverandering, zoals het Behavioral Change Wheel en het Icebergmodel van McClelland. Het is een persoonlijke, praktische gezondheidsreis van 12 weken waarbij positieve psychologie een belangrijke rol speelt om het mentale welbevinden te vergoten. Het krachtige buddysysteem en de community in de Greenhabit App zorgen bovendien voor sociale steun en verbondenheid. Dat is immers een belangrijk aspect van gezond ouder worden.

Momenteel wordt een RCT uitgevoerd in Spanje voor de behandeling van Diabetes Type 2 patiënten door Universitair Medisch Centrum Hospital Clinic in Barcelona. Ook is er een pilotstudie in België voor de behandeling van COPD en Sarcopenie onder leiding van University Maastricht en Hogeschool Vives. Het Greenhabit cardio programma is eerst getest in een pilot met patiënten van cardioloog dr. Janneke Wittekoek (HeartLife klinieken) en wordt momenteel uitgerold in het Zuyderland ziekenhuis onder leiding van interventiecardioloog drs. Tamara Aipassa.

Slimme algoritmes voor slimme zorg

Greenhabit kan, gekoppeld aan de zorgprofessional, holistisch monitoren wat vroege diagnose mogelijk maakt. Door algoritmes slim in te zetten, kan zeer efficiënt zorg worden geboden waardoor de beperkte beschikbare tijd van de zorgprofessional optimaal ingezet kan worden. Voor deze monitoring gebruiken we data van wearables, gedragsdata en Virtual Reality technieken. Zo kunnen we ook de kosten in de gezondheidzorg omlaag brengen. Patiënten krijgen de content en uitdagingen die ze echt nodig hebben. Games worden bijvoorbeeld ingezet bij pijnbestrijding of herstel na een operatie. Ook kunnen ze gebruikt worden om zorgprofessionals te trainen.

Dit alles maakt dat het platform zeer waardevol is om kennis en expertise te delen met mensen die dezelfde missie hebben. Samenwerken met andere kennispartners, universiteiten en medisch specialisten is daarom belangrijk voor ons.

Chantal Linders

Wat als je met simpele veranderingen en aanpassingen je hele leven kan omgooien? Gezonder kan zijn? Nuttiger? Gelukkiger? Chantal ervaarde het zelf; ze kampte twintig jaar met blaasontstekingen en werd heel simpel wakker geschud door voeding. Het keerde zo haar leven dat ze graag andere mensen wilde helpen. Ze maakt hier haar levensmissie van. Haar kracht om keuzes te maken die gezond zijn, geeft ze graag door. Ze ontwikkelde Greenhabit, een holistisch reflectiemodel dat je mentale gezondheid een boost geeft. De 12 weken programma's dragen inmiddels al bij aan het geluk van duizenden mensen in Nederland en Spanje. Je hebt altijd een keuze, onder alle omstandigheden.