nieuws

image

In 2011 organiseerde Voeding Leeft het eerste leefstijl-congres. Dit congres was de aftrap voor aandacht rondom leefstijlgeneeskunde. En nu zien we dat leefstijl is opgepakt door zowel zorgprofessionals, wetenschap, politiek en de samenleving: ‘10 jaar Leefstijl, natuurlijk!' We kijken tijdens het jubileumcongres even terug, maar vooral vooruit.

Leefstijl is niet alleen een onderwerp in de spreekkamer, het treft de gehele maatschappij. In ‘De Week van Arts en Leefstijl’ delen we de nieuwste wetenschappelijk en praktijkgerichte inzichten rondom leefstijl. Hoe beïnvloedt leefstijl de kwaliteit van leven en hoe zorgt leefstijlgeneeskunde voor het terug brengen van zorgkosten? Welke mogelijkheden zijn er voor preventie en welke kansen biedt leefstijlgeneeskunde in de toekomst?

Een week lang, elke avond en vrijdag overdag, delen gerenommeerde nationale en internationale sprekers onderzoeksresultaten, praktijkervaringen en nieuwe inzichten in leefstijl. En de centrale vraag aan iedere spreker zal steeds zijn: ‘Waar staan we over 10 jaar?’ Meer informatie over programma en sprekers vind je op de website van Vereniging Arts en Leefstijl.

Het klimaat is onze zorg

Oproep tot actie voor een gezondere wereld Het wordt een herfst vol internationale conferenties over het klimaat en de biodiversiteit. De aarde en onze gezondheid staan immers op het spel. Voor medische tijdschriften wereldwijd hét moment om tot concrete actie op te roepen. In deze oproep gaat het behalve over het waaróm, ook over het hóe. Lees hierover ook de interviews met Hugo Touw (over verduurzamen van de zorg) en Ad de Bont (over een gezonde leefomgeving) in dit magazine.

Meer mensen psychisch ongezond

Het CBS publiceerde op 3 september j.l. de cijfers: in de eerste twee kwartalen van 2021 was 15 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder psychisch ongezond. Dit percentage is sinds 2001, het jaar waarin het CBS begon met de monitoring van de mentale gezondheid, niet zo hoog geweest. Met name jongvolwassenen kampen met sombere gevoelens. Corona is hier uiteraard ook debet aan. Lees ook het interview met huisarts Chris Otten over de gevolgen van stress op de gezondheid van -ook in zijn praktijk- met name jongeren.

Positieve gezondheid: verder kijken dan de ziekte

Arts en filosoof Machteld Huber pleit voor een positieve benadering in de gezondheidszorg. Wat als we niet alleen kijken naar wat iemand na een diagnose niet meer kan, maar ook naar wat nog wél? Haar ideeën winnen snel terrein. Mooi gesprek met Huber uit De Correspondent over Positieve Gezondheid, waarin ook het belang van een holistische benadering naar voren komt. Leefomgeving, sociaal welzijn, zingeving; het speelt allemaal een rol. Lees in dit magazine ook het interview met geriater en CMO bij 111, Tamara Bongers over het belang en effect van een holistische benadering.

Gezond eten verkleint de kans op dementie

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht die onlangs werd gepubliceerd. Het onderzoek laat zien dat dementie al jaren van tevoren opgespoord kan worden op hersenscans van mensen met een ongezonde leefstijl. “Als je de gezonde leefstijl op alle vlakken doorvoert, zou er veertig procent minder dementie zijn – al is dat wellicht een beetje utopisch.", aldus onderzoeker Sebastian Köhler van de Universiteit Maastricht.

Deel dit artikel