Auteur - Liesbeth van Loon


Boekrecensie - ‘Ingelepeld’

van Tim Spector

Liesbeth van Loon is huisarts te Fijnaart, Noord-Brabant. Liesbeth schreef onderstaande recensie over 'Ingelepeld' door Tim Spector. De titel verwijst naar alle voedingsadviezen die we van kinds af aan letterlijk en figuurlijk ‘ingelepeld’ kregen.

Tim Spector is hoogleraar genetische epidemiologie aan King's College in London en arts-adviseur in Guy's and St. Thomas' Hospitals. Hij specialiseerde in twin studies, genetics, epigenetics en microbiome en voeding.

Ingelepeld is een zeer lezenswaardig en verhelderend boek. Tim Spector (tevens auteur van The Diet Myth) legt uit dat goed wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot voeding eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. En dat ook hij als wetenschapper, het laatste decennium van mening is veranderd dankzij de uitkomsten van recent onderzoek.

Eén van de leerpunten is dat hoe we op voeding reageren voor ieder individu anders is. Overheden, artsen en voedingsexperts willen graag adviezen geven die voor iedereen gelden, maar vanwege ons individuele microbioom is er geen ‘one size fits all’.

Daarnaast gaat Spector in op voedselkilometers, vlees, alcohol, kweekvis, sporten, water en andere voeding gerelateerde zaken. Na het lezen van dit boek hebben we dus geen kant en klare handleiding, maar krijgen we het advies om vooral te variëren, te experimenten en te voelen hoe ons eigen lijf reageert.

Tim Spector spreekt op donderdagavond 25 november tijdens het Arts en Leefstijl Jaarcongres ‘10 jaar Leefstijl, natuurlijk!’ over de relatie tussen het microbioom, voeding en het immuunsysteem en wat hij van Covid heeft geleerd.

Bekijk hier ook een interview met Spector over 'Ingelepeld (Spoon-Fed).

Heb jij een goede leestip en wil je een recensie aanleveren? Laat het ons weten! Stuur een mail naar info@artsenleefstijl.nl t.a.v. Dorine Mobron, redacteur.

Deel dit artikel