Auteur - Gerard van Vliet


Ik ben een NUL

Wat ik me afvraag is hoeveel NULLEN we eigenlijk in Nederland hebben? Mensen die ‘gewoon’ NUL en niks zijn in de ogen van het zorgsysteem. Mensen die voor zichzelf moeten zorgen en pas als ze iets gaan mankeren, aandacht krijgen. Mensen die zelf maar moeten uitpuzzelen wat er met ze aan de hand is. Eigenlijk niks dus, maar toch…

Overleven en voortplanten

Want we weten dat een lichaam eigenlijk constant in strijd is met zichzelf. De T-cellen zijn er niet voor niks, ze zijn voortdurend in het geweer om bedreigingen te bestrijden. Altijd wel ergens een dreigende ontsteking of een uit de hand gelopen cel. De natuur schrijft eigenlijk voor dat we zo rond ons 40ste aan afscheid gaan denken. De vruchtbaarheid neemt af en in het kader van ‘overleven’ en ‘voortplanten’ hebben we onze beste tijd gehad. En tuurlijk nemen we daar, eigenwijs als we zijn, geen genoegen mee. Dus gaan we stug door en negeren dikwijls signalen die ons lichaam geeft … tot het écht mis gaat en 112 aan de orde is.

PREVENTIE

Die eigenwijsheid zorgt ervoor dat we een overbelast zorgsysteem hebben, dat geld en handjes te kort komt.

Het eerste blijkt in COVID-omstandigheden overigens minder een probleem te zijn dan het tweede.

Gevolg van COVID is in ieder geval dat ‘preventie’ nu als ‘PREVENTIE’ wordt geschreven en de campagne Fit op Jouw Manier alle aandacht heeft gekregen.

Voorkomen is beter dan genezen, nietwaar?

Geen woorden maar daden!

Als we het echter hebben over preventie gaat het in bijna 100% van de gevallen over secundaire preventie. Eerst overgewicht, anders geen GLI.

Het ‘bijna’ vertegenwoordigt een relatief gering aantal projecten, zoals ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ (JOGG) dat plaatselijk initiatieven ontwikkelt. Maar eigenlijk hebben we het dan ook al over secundaire preventie, want de jeugd wordt feitelijk aangesproken op geconstateerd overgewicht, niet op het voorkomen ervan.

Doe mij een App

Je mankeert ogenschijnlijk niks en je wilt weten waar je nog gezonder van kunt worden. Dan is de term ‘zorgverzekeraar’ strikt en wordt het geen ‘gezondheidsverzekeraar’. Want je kunt nergens terecht om te laten constateren hoe je nog gezonder kunt worden. Of we moeten de vele Apps serieus nemen die de laatste jaren, door zorgverzekeraars, zijn gelanceerd als marketing instrument voor de consument. Allemaal generiek van opzet en niet bedoeld om iemand individueel te begeleiden om zijn of haar gezondheid te verbeteren. Maar goed, iets is beter dan niets.

En toen…?

Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een soort van smartwatch. Waarmee ze hun eigen sportprestaties volgen, slaappatroon, hartslag of wellicht zelfs hun saturatie. In beginsel kan iedere Nederlander een berg aan persoonlijke gezondheidsdata verzamelen als je daar bijvoorbeeld bloeddruk, gewicht, vetpercentage of HRV bij optelt. Maar wat ze ermee moeten? Geen idee … al was het alleen maar omdat de interpretatie ervan voor iedereen verschillend is binnen ieders context. Om nog maar te zwijgen van de mentale of sociale component die van invloed is. De adviezen die je op dagelijkse basis aantreft op social media of in magazines krijgen alle kans de verwarring groter te maken. Op de lijst van meest succesvolle beroepen van de toekomst staat sinds kort de ‘Personal Health Advisor’ en de ‘Fitness Commitment Counselor’. We weten STRAKS dus wel degelijk hoe het zou moeten…

We weten het, maar doen het niet…

De zorg zelf zou het voorbeeld moeten geven, maar doet het zelfs niet naar de eigen medewerk(st)ers. Een zorg die sowieso kampt met de ‘Innovaatziekte’: de kanalen voor échte innovatie zitten nog steeds verstopt door het denken in termen van ‘verantwoord’, ‘haalbaar’ en ‘zo hoort het nu eenmaal’. We zitten in een schijnbaar onvermijdelijke fuik. Want om van ‘zorg’ als uitgangspunt naar ‘gezondheid ‘ te schakelen is voor velen nog een brug te ver.

Hulde dus aan de eenzame strijders die wel invulling willen geven aan ‘preventie’. Die hun nek uitsteken om ogenschijnlijk gezonde mensen gezond te houden. Gezondheids-Helden die invulling geven aan de NUL-lijn. Want wie de NUL-lijn weet te behouden doet geen beroep op dure zorgvoorzieningen en schaarse handjes! Applaus!

Bekijk hier een interview van Bas Westerweel met Gerard van Vliet

Gerard van Vliet is naast mede-initiatiefnemer van online magazine ‘Leefstijl is...’ ook initiatiefnemer van 111.nl, Food2Smile.nl en Vending2Smile.nl, allemaal sociaal maatschappelijke gezondheidsinitiatieven.

Eerder was Gerard founder van High Five Health Promotion, medeoprichter van C3, docent Ziekenhuismanagement en de auteur van o.a. Het Vitaliteit Boek en De Vitale Organisatie.

gerard@111.nl | Gerard op Linkedin

Deel dit artikel