Auteur - Tamara Aipassa, interventie cardioloog


Inzet van leefstijl is een teamsport

Preventie en leefstijl zijn hot en trending. Gelukkig! Eindelijk! Automatisch roept deze populaire nieuwkomer ook veel meningen en vraagtekens op. Iedereen heeft wel iets te zeggen over hoe preventie en leefstijl een vaste plek moeten gaan krijgen in de samenleving. Zorgverleners in het veld, zorgverleners buiten het veld, niet zorgverleners op diverse andere velden, ondernemers, bestuurders, influencers en ook buurman Anton.

“Preventie hoort in de eerste lijn.” “Als de supermarkten ongezonde voeding blijven verkopen heeft de rest geen zin.” “Preventie is een taak van de overheid.” “Leefstijl bij ouderen heeft geen zin, je moet bij de jeugd beginnen.” “Als medisch specialist ben jij te duur.”

Een greep uit de reacties die ik krijg als ik dit vraagstuk op tafel leg. Wat me vaak opvalt als ik deze antwoorden krijg, is dat er steeds maar weer gewezen wordt naar één persoon of instantie. En de rest, doet niet mee.

Alsof we ten strijde trekken met slechts 1 speler in de spits

Onze spits, die naast scoren ook het middenveld moet controleren. En ook nog de verdediging voor zijn rekening mag nemen. Naast het veld vullen gemotiveerde en professionele spelers de overvolle reservebank Ondertussen treedt onze tegenstander, in vol ornaat aan met zijn 11 beste spelers. De tabaksindustrie op positie 10 met voor zich in de spits een op ziekte gerichte zorg. Goedkope ultra bewerkte voeding in het doel en een solide verdediging bestaande uit een hardnekkige zitcultuur, te weinig geld en te weinig tijd. De flamboyant uitgedoste toeschouwers op de tribune zullen hartstochtelijk blijven aanmoedigen, terwijl onze eenzame, dappere spits volledig overrompeld wordt door het sterrenteam van de tegenstander. Een hopeloos verloren wedstrijd. Gelukkig is het slechts de poulefase, we liggen er nog niet uit en hebben nog een kans om door te dringen tot de kwartfinales.

Als ik de coach van dit team zou zijn..

Dan zou ik gaan voor versterking op alle veldposities. Van overheid tot maatschappij, van ziekenhuis tot wandelclub, van onderwijs tot werkgevers. En ik zou de spelers bij de volgende wedstrijd het veld insturen met deze instructies:

  • We zijn geen counterploeg (voor de niet voetballers onder ons: een counterploeg leunt op de verdediging en valt sporadisch aan, een counter). Niet zo nu en dan een wilde actie plaatsen hopende op een succesvolle uitkomst. Nee, wij zijn een ploeg van totaal voetbal, tikkietakkie, over en weer, samenwerkend.
  • Laat je niet verleiden om voor het grote geld over te lopen naar de tegenstander.
  • Ontwijk ‘schwalbes’ in de vorm van fake news en onverschilligheid.
  • Wees voorbereid op hard spel van de tegenstander, met grove overtredingen en vals spelen.
  • Verslap nooit, dat doet de tegenstander ook niet. Maximale concentratie tot het einde.

Ik wens ons een hele fijne wedstrijd, en dat wij mogen winnen!

Tamara Aipassa is interventie cardioloog aan het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen. Het is haar passie cardiologie en het belang van een gezonde leefstijl begrijpelijk te maken voor iedereen om te voorkomen dat mensen ooit bij een cardioloog moeten (terug)komen. Dit doet zij door toegankelijke informatie te delen over het hart op haar website Hartverslag en op haar social media profielen.

Tamara is medisch kernteamlid bij 111.NL dat deelnemers m.b.v. high tech & high touch naar een gezonde leefstijl begeleidt. Ook is zij docent bij Vereniging Arts en Leefstijl en auteur van de handleiding 'Pak hypertensie aan'. taipassa@artsenleefstijl.nl | tamara@111.nl| | Tamara op Linkedin

Deel dit artikel