Leefstijlinterventie in de spreekkamer van de huisarts

Karel Bos richt zich als huisarts in Amersfoort en als AIOS opleider op het belang van voeding en leefstijl. Zijn voorbeelden spreken boekdelen.

Na het geven van 20 jaar leefstijladviezen in de huisartsenpraktijk, zie ik dat er heel veel leefstijl winst op lange termijn mogelijk is. Veel laaghangend fruit, soms hooghangend fruit, waar je alleen met behulp van een (multidisciplinaire) ladder bij kan. Onvoldoende kennis van gezonde leefstijl is volgens mij wel vaak het probleem. Ik geef graag een paar voorbeelden uit de huisartsenpraktijk waarin dit maar al te duidelijk naar voren kwam. ● Een patiënt met hartfalen, hypertensie en vochtretentie gebruikt anderhalve liter zoethout thee per dag en heeft een grote voorraad NSAID's in zijn keukenkastje. Patiënt dacht dat hij zich goed aan zijn 1.5 liter vochtbeperking hield en wist niet dat zoethout schadelijk is. Hij kon makkelijk zijn leefstijl veranderen zodat hij nu minder diuretica nodig heeft en minder klachten heeft. Ik leer de AIOS daarom: iedere patiënt met hypertensie en hypokaliëmie gebruikt zoethout tot het tegendeel is bewezen. ● Twee patiënten met gonartrose kregen twee jaar geleden van mij, en later van hun orthopedisch chirurg, het advies om veel te fietsen. Ze konden dit advies vrij snel opvolgen en kunnen nu zelfs weer tennissen. ● Een man komt in verband met vermoeidheid. Hij blijkt een glucose van 17 mmol/L (niet nuchter) te hebben. Hij gebruikte heel veel fruit en dacht dat dit gezond was. Ik adviseerde hem het Kookboek van Hanno Pijl en Karine Hoederdos aan te schaffen. Na 3 maanden had hij een gluc van 5,6. En hij was niet meer moe.

Kort gezegd leer ik daarom de AIOS altijd: Elke patiënt heeft een leefstijlprobleem tot het tegendeel is bewezen. Eerst de oorzaak(leefstijl) aanpakken! Je hebt als huisarts geen medicijnen gestudeerd maar geneeskunde!