Ik ben geen man
Tachtig procent van de patiënten met onbegrepen klachten is vrouw. Genderspecifieke zorg is in Nederland nog ver te zoeken. Journaliste en oud-verpleegkundige Mirjam Kaijer, zelf jarenlang zoekende naar een diagnose, startte een petitie voor betere medische zorg voor vrouwen. Deze is intussen al ruim 32.000 keer ondertekend.
door Mirjam Kaijer | auteur en columnist Noord-Hollands Dagblad
De petitie wordt ondersteund door vrouwenorganisaties Women Inc. en Zus & Zorg, en door vrouwencardioloog dr. Janneke Wittekoek van Heart Life Klinieken. Kaijer pleit voor meer onderzoek naar het lichaam van de vrouw en specialistische medische centra waar vrouwen beter worden gediagnosticeerd en behandeld, met name als het gaat om hormonaal en cyclus gerelateerde problematiek.
Tussen de oren
Vrouwen lopen vaak jaren met gezondheidsklachten waarvoor zij geen juiste diagnose krijgen. Zo werd de succesvolle carrièrevrouw Manon door haar huisarts naar huis gestuurd met de woorden dat ze labiel zou zijn. Uiteindelijk, na een lange lijdensweg, bleek het te gaan om een goedaardige tumor in haar hersenen. "Het meest vernederend is dat ik niet serieus genomen werd", vertelt ze. "En dat de huisarts tegenover mij ging vertellen dat ik geen pijn kon voelen omdat mijn bloeduitslagen goed waren." Het is een kleine greep uit de honderden verhalen die Kaijer kreeg toen zij bij Radio 1 haar meldpunt lanceerde. “De grote kern van ieder verhaal is de pijn die vrouwen voelen omdat ze in zeer korte consulten niet serieus werden genomen en achteraf soms ernstig ziek bleken.” Uit onderzoek is gebleken dat de klachten van vrouwen te snel in de psychische hoek (tussen de oren) belanden terwijl goed onderzoek onvoldoende was gedaan. Vaak bleken klachten hormonaal gerelateerd en behoeven een andere behandeling, terwijl er antidepressiva of het advies: ‘ga maar in therapie’ wordt gegeven.
Onvoldoende kennis op dit vlak is vaak de oorzaak.

Inhaalslag is nodig
Zelf liep Kaijer tien jaar rond met onverklaarde klachten die door artsen onder andere werden afgedaan als de overgang en fybromyalgie. Uiteindelijk kreeg ze de juiste diagnose en werd in Amerika geopereerd aan een goedaardige tumor van de bijschildklier en is sindsdien nagenoeg klachtenvrij. "Vrouwen worden vaak door hormonale schommelingen verkeerd gediagnosticeerd", zegt vrouwen cardioloog Janneke Wittekoek. "Er moet echt meer onderzoek komen naar de werking van het vrouwenlichaam." Daarom pleit Kaijer met haar petitie voor een centrum waar vrouwen terecht kunnen met cyclus en hormoon gerelateerde klachten. ‘’Vergeleken met bijvoorbeeld Canada en de Verenigde Staten, loopt Nederland achter de feiten aan’’, zegt cardiologe Angela Maas, één van de vele artsen die Kaijer interviewde voor haar boek. Het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis in Nederland op is gebaseerd", onderschrijft ook prof. dr. Bart Fauser, hoogleraar Voortplanting en Gynaecologie. "Vrouwen worden nog behandeld als kleine mannetjes, terwijl we weten dat de hormoon situatie veel invloed heeft op alle organen in het vrouwenlichaam. De man-vrouw verschillen worden nog niet goed erkend in de Nederlandse gezondheidszorg."

Mirjam Kaijer is moeder van twee dochters, getrouwd en woonachtig in West-Friesland. Haar interesse in de gezondheidszorg is ontstaan tijdens haar studie A-verpleegkunde in Hoorn, waarna ze Maatschappelijke Gezondheidszorg is gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Al jaren is Mirjam columnist voor het Noord-Hollands Dagblad waar ze op humoristische wijze actuele en herkenbare onderwerpen aansnijdt. Als journalist is zij altijd op zoek naar een mooi verhaal. Haar artikelen gaan over het leven zelf en zijn met regelmaat medisch gerelateerd. Op 28 oktober 2021 kwam haar zesde boek uit: Ik ben geen man.

"De man-vrouw verschillen worden nog niet goed erkend in de Nederlandse gezondheidszorg."
Het systeem
De petitie wordt dit jaar aangeboden aan de nieuwe minister van Volksgezondheid. De petitie kan nog steeds ondertekend worden. Mirjam Kaijer publiceerde eind vorig jaar het boek 'Ik ben geen man', waarin ze samen met artsen, wetenschappers en ervaringsdeskundigen waarschuwt voor de gebrekkige genderspecifieke zorg in ons land. Ook is ze openhartig over haar eigen zoektocht en interviewde ze andere vrouwen die ook slachtoffer werden van een fout systeem. “Er wordt maar al te vaak met de vinger gewezen naar artsen en specialisten”, zegt Kaijer, "maar zij zijn ook slachtoffer van een systeem waarin er van ze verwacht wordt dat ze in zeer korte tijd een diagnose geven, terwijl er veel te weinig onderzoek is gedaan naar het lichaam van de vrouw. Dit is voor veel artsen een groot probleem. Ook om zichzelf te beschermen moeten ze te vaak zeggen: ‘we weten nog heel veel niet’."

Stichting Voice for Women
De feiten en cijfers die Kaijer tijdens haar journalistieke zoektocht boven water brengt zijn ronduit schokkend: “Maar elke vrouw hoort ze te weten zodat ze zelf de regie kunnen houden en niet verdwalen in het medische bos”. Om die reden werkt Kaijer samen met andere ervaringsdeskundigen aan een platform waar vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten terecht kunnen met vragen. Ook krijgen zij daar de informatie die nodig is en een stuk erkenning. Sinds kort timmert Kaijer daarom aan de weg met de stichting: ‘Voices for Women’.
Deel dit artikel
Wil je Voices for Women in haar missie ondersteunen? Dat kan door je ervaringsverhalen met ons te delen via het meldpunt en door de petitie te ondertekenen.
Ons werk kost natuurlijk ook geld. We zijn daarom een crowdfunding gestart.
Of denk met ons mee over hoe en waar we financiële middelen kunnen aanboren zodat we vrouwen die vastlopen in het zorgsysteem kunnen helpen. Dus heb je adviezen of tips die ons verder brengen? Mail dan naar contact@mirjamkaijer.nl.