Hoeveel verschilt scholing van preventie?

Als een zorgprofessional initiatieven ontplooit op het gebied van preventie, wordt dit veelal met enthousiasme en open armen ontvangen. Want preventie is de toekomst, we moeten daarin investeren, we kunnen niet meer zonder! Zo luiden de reacties. In het begin.

door Tamara Aipassa | interventie cardioloog

Langetermijnplanning

Helaas krijgt de positieve start maar al te vaak geen gevolg; door het ontbreken van tijd, geld en meestal een combinatie van beiden. Weinigen durven hun vingers te branden aan het investeren in iets dat op het moment zelf, of zelfs een jaar later, geen hard rendement oplevert. Investeren in het verbeteren van slaap? Het is bewezen dat dit zorgt voor minder overgewicht en dat het, wederom bewezen, gunstig is in de preventie van hartinfarcten. Over 10 jaar. Mensen motiveren om meer te bewegen? Een hele goede behandeling voor hoge bloeddruk, wat weer minder kans geeft op een herseninfarct. Over 20 jaar. En daar zit het probleem. Wat er over 10 of 20 jaar gebeurt, is en blijft een te ver van het bed show. Best vreemd. Want op het gebied van onderwijs bijvoorbeeld, hebben we veel minder moeite met investeren in een langetermijnplanning.

Scholing

Met je vijfde verjaardag begint in Nederland de leerplicht, die ervoor zorgt dat je het merendeel van je jonge leven doorbrengt in de schoolbanken. En maar goed ook. Ik zou me niet graag laten behandelen door een arts die is blijven hangen bij de bloemetjes, de bijtjes en het laten ontspruiten van een boon op een nat watje. Gelukkig levert goede scholing deskundige artsen, journalisten en timmerlieden op, die onze maatschappij op een veilige en prettig manier draaiende houden. Uiteindelijk. Want deze beroepsbeoefenaars zijn er ook niet zomaar. De persoon in kwestie dient jarenlang discipline uit te uitoefenen en moet gemotiveerd zijn een groot deel van zijn leven bezig zijn met het (te leren) beroep. Het corps der leerkrachten wordt gevraagd van begin tot eind bezig te zijn met de overdracht van kennis en kunde. En voor dit alles is een solide financiële fundering nodig, gebouwd door de overheid, ouders en eigen verdiensten.

Tamara Aipassa is interventie cardioloog aan het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen. Het is haar passie cardiologie en het belang van een gezonde leefstijl begrijpelijk te maken voor iedereen om te voorkomen dat mensen ooit bij een cardioloog moeten (terug)komen. Dit doet zij door toegankelijke informatie te delen over het hart op haar website Hartverslag en op haar social media profielen. Tevens is zij docent bij Vereniging Arts en Leefstijl en auteur van de handleiding 'Pak hypertensie aan'. taipassa@artsenleefstijl.nl | Tamara op LinkedIn

Collectieve en langdurige investering

Daarnaast vraagt ons onderwijssysteem om geduld en tijd. Het levert niet direct. Een bakker kan niet na één dag cursus broden, croissants en slagroomtaarten maken. Een chirurg kan niet na één liesbreukoperatie ook de kop van een alvleesklier verwijderen. Een rechter kan niet na één dag bladeren door het wetboek aan rechtspraak doen. Deze collectieve en langdurige investering doen we allemaal zonder discussie. We geven bakken met geld, tijd en mankracht uit, want we weten dat we pak ‘m beet 20 jaar na aanvang, een goede uitkomst hebben. Een uitkomst waar we gelukkiger van worden, gezonder en waar we nog jaren van kunnen profiteren. Ik vraag me af, hoeveel verschilt scholing van preventie? Preventie vraagt ook om levenslange motivatie, multidisciplinaire samenwerking en financiële ondersteuning. De uitkomsten zijn ook bewezen beter, op de lange termijn. Als we zonder blikken of blozen investeren in scholing, waarom dan niet in preventie?

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ieders weg naar de top Tamara Aipassa

Inzet van leefstijl is teamsport Tamara Aipassa